Midi

” Musical Instrument Digital Interface” – förkortas MIDI och förekommer i alla studios och hemstudios. Köper du ett USB-klaviatur för att spela in i ditt program, har du MIDI.

MIDI är egentligen ”bara” ett språk för att digitalt kunna styra ljud som finns i datorn eller i en synt. Nya produkter som t ex klaviatur, pads och kontrollers kopplas oftast via USB och MIDI-informationen kan då färdas via USB.

Har du ett äldre klaviatur som du vill använda som inte har USB men som har vanliga MIDI-kontakter (se bild nedan) behöver du ha MIDI-kontakter på ditt ljudkort eller skaffa ett USB-till-MIDI-interface.

OBS! Ljuden i ditt gamla keyboard eller piano färdas INTE över MIDI eller USB. Vill man spela in dessa ljud måste man koppla vanliga ljudkablar också, detta har inte med MIDI att göra.

USB MIDI-klaviatur: Finns i olika utföranden, med olika många tangenter (25 till 88) och alla med olika typ av klaviatur. OBS! Dessa har inga ljud i sig, ljuden finns i programmen. Man kan jämföra med att köpa ett vanligt tangentbord till datorn.

USB MIDI-interface: För dig som har ett gammalt keyboard med MIDI-kontakter men utan USB.

USB MIDI-kontrollers: För dig som vill styra funktionerna, som t ex play/stop/mix i ditt program utan mus, eller som komplement till musen. För den något mer erfarne användaren.
 

     

 

fbfolj


Untitled-4
hemstudiotips

 

kartanyliten

Order Music © 2009